Hvad er hypnose ?

Din underbevidsthed har en kapacitet, der er millioner  gange kraftigere end din bevidsthed, men den forstår ikke almindelig logik. Hypnose giver adgang til underbevidstheden.

Hypnose er en tilstand af koncentreret afslapning. Din hjerneaktivitet bringes bringes i en tilstand, hvor underbevidstheden bliver mere modtagelig for ændring af adfærd og tankemønstre.


Når du er i hypnose, vil du opleve, at du kan høre hypnotisørens stemme og måske andre lyde omkring dig. Du vil også kunne mærke berøringer og du vil til enhver tid kunne åbne øjnene og forlade klinikken, hvis ikke du føler dig tryg ved behandlingen.


Hjernen er jo et elektrokemisk organ og man kan derfor måle hjerneaktiviteten i form af hjernebølger. De afhænger af, hvad vi foretager os. Man kan sige, at hjernen har flere gear, lige som en cykel kan have det, og inden for hypnoseterapien interesserer vi os meget for, hvilket gear du kører i under terapien.


Man kalder gearene for Alpha, Beta, Theta, Delta og Gamma efter de hjernebølger, man kan måle med EEG. I en anden artikel her på hjemmesiden kan du læse mere om, hvad der karakteriserer de fem hjernebølgeniveauer.


De (u)vaner, tanke- eller adfærdsmønstre, du godt kunne tænke dig at ændre, er fæstnet i din underbevidsthed. De ligger så at sige på rygraden. Ligesom de små hjælpeprogrammer til din computer, der arbejder i baggrunden og sørger for at den kan gøre det, du vil have den til.


En gang i mellem har vi brug for at få opdateret hjælpeprogrammerne. Ofte er vi selv bevidste om det. For eksempel når vi godt ved, at vi burde spise færre kager og søde sager, men gør det alligevel, eller når vi ønsker at stoppe med at ryge, men alligevel fortsætter. Det er rationelle ønsker, som vi kan tænke alle mulige fornuftige tanker om. Læs mere om hjernebølger her→

Det er vi bevidste om når hjernen er i Beta-tilstand, hvor den analyserer og rationaliserer ud fra dine sanseindtryk. Men vi har også nogle overlevelses-programmer kørende i underbevidstheden og dem kan vi ikke nå ind til i Beta-tilstand.


Underbevidstheden forstår ikke logik eller sund fornuft. Den handler på følelser og forestillingsevne som vi er bedst til at arbejde med i Theta-tilstand, der kræver fokus og afslapning.


Når der er uoverensstemmelse mellem under-bevidstheden og bevidstheden, viser erfaring at underbevidstheden altid vinder. Hvis tvisten er mellem to programmer i underbevidstheden, vinder det med den stærkeste følelse som regel. 


For at hjælpe dig med at opnå det du ønsker, guider hypnoseterapeuten dig til at slå din logiske og rationelle sans fra (Beta-tilstand) og dykke ned i underbevidstheden (Theta-tilstand), hvor du gennem din forestillingsevne ændrer program-meringen i dine hjælpeprogrammer.


Theta-tilstand (hypnose) oplever du i princippet hver gang, du er ved at falde i søvn eller ved at vågne op. Det er den tilstand du måske også har oplevet, hvis du har prøvet at sove under kørsel på bagsædet i en bil. Du har en oplevelse af, at have hørt lyde og stemmer omkring dig og egentlig ikke at have sovet, men dine medpassagerer har set dig sidde “med åben mund og polypper” eller endda hørt dig snorke. Du har med andre ord været i Theta- og Delta-tilstand (dyb søvn).


Hvis du stadig er i tvivl om hypnose kan hjælpe dig, så book en tid til en gratis test af din hypnotiske kapacitet. Velkommen i klinikken.Læs mere om terapiformerne her→